fredag 8. oktober 2010

Det er utrolig...

hvor fort man tilpasser seg! Som da vi skulle ta taxi til Valle de la Luna, og skulle avtale pris for taxituren. Vi pleier gjennomsnittlig betale ocho bolivianos (Ca 8 kroner) for taxiturer her i La Paz. Da vi fikk beskjed om at turen ville koste cuarenta bolivianos, som er ca 40 norske kroner, fikk vi bakoversveis, vi utveksla forvirrede blikk og var ganske forskrekka over hvor "dyrt" det var - inntil vi i neste sekund innså at 40 kroner faktisk er noe vi har råd til... ! Vi prøver å finne balansen mellom å ikke være gjerrige, men heller ikke betale folk mye mer enn de er vandt til.

Ca 95% av innbyggerne i Bolivia er katolikker. Men de blander inn tro på naturguder som de ofrer til, for eksempel Pachamama - moder jord. Vi har vært på heksemarked og sett de rareste ting. Tørket dyremage, tørkede frosker og døde beltedyr, cocablader og røtter, og mange skulpturer i stein som skal bringe hell og lykke, og motvirke det meste uønsket. Man finner også urter og diverse for å lage heksebrygg. Det som gjør mest inntrykk er alle lamafosterene de selger på heksemarkedet. Bolivianerne legger lamafoster under husene sine, de ofrer det til Pachamama for å bringe lykke. De mener også at det forhindrer ulykker for arbeidere, og sikrer fremgang for forretningsdrivende. Spåmenn og heksedoktorer finnes også her.

Bolivia er det fattigste landet i Sør-Amerika. Og det merkes...Kontrastene er utrolig store her, i en og samme by. Vi har vært og sett på de aller fattigste områdene på El Alto, som er byen som ligger på sletta over La Paz, på 4000 meter over havet. De aller fattigste vi har sett, bor i en teltleir. Andre bor i nedslitte hus med alt annet enn luksus og komfort. Vi ser barn som vokser opp på gata, sittende ved siden av sin mor og gjerne et pledd med noen varer på, som de prøver å selge. Noen steder på El Alto stopper asfaltert vei, og går over i stein, grus og groper som bilene og lastebilene prøver å komme seg frem på.

Vi så enorme mengder poteter, løk, gulrøtter og andre grønnsaker, vi har aldri sett så mye grønnsaker på en gang. Vi fikk forklart at det er disse grønnsakene vi spiser på de fine restaurantene i La Paz.

På El Alto var vi på en mirador, som er et utkikkspunkt. Veldig spesiell opplevelse å stå der å se på den fantastiske utsikten, og innse at vi er så høyt oppe i fjellene som vi aldri har vært før. Her, langt oppe i Andesfjellene, lever folk livene sine på sitt vis. Vi får inntrykk av at det kan være et ganske hardt liv, som dreier seg mest om hard jobbing for å brødfø seg og sine.

Vi ser mange lustrabotes, som er skopussere på gata. De fleste bruker finlandshette eller munnbind, for å skjule sin identitet siden de ikke er stolt av jobben sin. Politibetjenter ser vi overalt. Trafikkpoliti ser vi også mye av, i de fleste tilfeller blåser de i fløyta si og vinker trafikken videre i sitt vandte kaos. Endel av trafikklysene her er bare på pynt, for trafikken durer i vei på rødt lys. Vikeplikt eller fletting er heller ikke noe vi ser mye av; det er den sterkestes rett.

I dag er siste dagen vår i La Paz; i morgen drar vi til Copacabana ved Lago Titicaca.

Hasta luego amigos!

Hilsen fra Espen og Grete i Bolivia :-)

2 kommentarer:

  1. Har du husket ordentlige sko til turen over La Luna, Espen?

    SvarSlett
  2. Hai pappe..eller pappa. Ja, jeg har det ja. Hadde gode sko med denne gang, men vi gikk ikke hele den veien denne gang pga litt høydesyke og sånn. Og det var ikke la luna, men Isla del sol.

    SvarSlett